ecl logo 500PX

ECL nyelvvizsgák

Az ECL (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages) nyelvvizsgarendszert működtető Konzorcium európai nyelveket képviselő intézmények szövetsége célja, hogy az EU tagállamok és a tagjelölt országok nyelvére kidolgozott standardizált tesztrendszernek, az ECL nyelvvizsgának a segítségével egységes, megbízható és érvényes mércét biztosítson a megszerzett nyelvtudás mérésére és igazolására. Az ECL vizsgarendszerben nemzetközi nyelvvizsga tehető a következő nyelvekből: angol, német, olasz, spanyol, román, magyar, horvát, szerb, bulgár, orosz, szlovák. Az ECL nyelvvizsgabizonylat örökérévnyű és nemzetközi elismertségű.

ECL nyelvvizsgák

A vizsgafeladatok tartalmát és formáját a szakértők alapos vizsgálatok és speciális célcsoportokon történő kipróbálás után határozták meg. Az ECL nyelvvizsga azt méri, hogy a jelölt képes-e a különféle élethelyzetekben, a hivatással / foglalkozással összefüggő, illetve személyes / magánéleti szituációkban szóban és írásban kommunikálni.
 

Az ECL vizsgarendszer jellemzői:

1. nyitott, minden korosztály számára

2. minőségi (európai egyetemek által kidolgozott és működtetett)

3. gyakorlati (a kommunikációs készségekre fekteti a hangsúlyt: beszéd, írás, olvasás és szövegértés)

4. három vizsgatípusa van: teljes (négy kompetencia), írás (írás és írott szövegértés), szóbeli (beszéd, hallott szövegértés)

5. több nyelven lehet vizsgázni

6. a vizsga örökérvényű

Romániában hét állami és magánegyetem szervez ECL nyelvvizsgákat, azonkívül 35 vizsgaközpont működik az ország területén.

Szintrendszer

„A2” szint (kezdő)
„B1” szint (akkreditált alapfok)
„B2” szint (akkreditált középfok)
„C1” szint (akkreditált felsőfok)

Beiratkozás vizsgákra

Vizsgára bármely akkreditált vizsgaközpontban lehet jelentkezni. A központok listája megtalálható az ECL honlapján: ecl.org.ro, az ECL romániai képvisete az EUROCENTER AMŐBA OKTATÁSI KÖZPONT.